Olet täällä

Mikä on Drupal?

Drupal on kotisivujen julkaisujärjestelmä. Drupal-ohjelmisto on avointa lähdekoodia eli se on maksuton ja sitä kehittävät useat ihmiset vapaaehtoisesti eri puolilla maailmaa. Drupal ohjelmisto asennetaan internet-palvelinkoneelle, jossa on Linux-käyttöjärjestelmä.

Partio.net on Nettipartiolaiset ry:n palvelinkone, johon Drupal on asennettu. Nettipartiolaiset käyttävät Drupalia ns. multisite-asennuksella. Se tarkoittaa, että samaa ohjelmistoasennusta voivat käyttää useat eri sivustot ja silti sivustot ovat kukin erinäköisiä ja niissä on eri ominaisuuksia käytössä. Partio.netin Drupal-sivustot on lueteltu tämän sivun oikeassa laidassa. Partio.netin ylläpito huolehtii, että palvelimella olevassa Drupalissa on tietoturvapäivitykset ajantasalla ja asentaa uuden version silloin, kun se on järkevää ottaa käyttöön.

Miksi käyttää julkaisuohjelmaa?

Kotisivu on HTML-kielellä kuvattu tiedosto Internetissä olevalla koneella. Kotisivuja voi tehdä kirjoittamalla itse käsin HTML-tiedostoja vaikka tekstieditorilla (kuten Notepad) tai käyttämällä HTML-editoriohjelmaa, joka hoitaa HTML-koodin tekemisen puolestasi.

Drupal-ohjelmaan on rakennettu valmiiksi monia toiminnallisuuksia, jotka muodostuvat työläiksi, jos kotisivuja tekee itse käsin. Esimerkiksi kun sivustoon halutaan lisätä uusi sivu, siihen tarvitsee lisätä linkkejä toisaalta sivustosta. Drupalin avulla sivua tehdessä voidaan valita valikoista, minne kohtaa sivuston navigaatiota uusi sivu lisätään.

Kun yksinkertaisesta kotisivusta halutaan monipuolisempi, haasteeksi tulee erilaisten interaktiivisten toiminnallisuuksien tekeminen. Esimerkiksi keskustelufoorumia varten täytyy osata käyttää ohjelmointikieltä (esim. PHP) sekä tietokantaa. Kotisivuteknologioiden oppiminen vie aikaa ja vaikka ne osaisi, on turhauttavaa luoda pyörä aina uudelleen. Drupalissa yleisimmät kotisivujen toiminnallisuudet on jo tehnyt joku muu - vaihtoehtoja saattaa olla useampikin eri tarkoituksiin. Ne saa sivustollensa käyttöön vain aktivoimalla kyseisen moduulin omaan Drupal-ohjelmaan.

Lisäksi sivuston ylläpito on ikuinen ongelma. Drupalissa ylläpitäjiä voi olla useampi ja käyttäjäoikeuksia pääsee muokkaamaan monipuolisesti. Esimerkiksi lippukunnan hallituksella (vain tietyillä käyttäjillä) voi olla lippukuntasivujen alla oma "hallitusosio", josta löytyvät pöytäkirjat ja hallituksen sisäiset keskustelut.

Huonot puolet

Vaikka Drupal kehittyy huimaa vauhtia, sitä on kuitenkin tehty vasta muutama vuosi. Tietyissä ominaisuuksissa on vielä kehittämisen varaa. Monien erikoisempien teemojen ja moduulien toteutus voi osoittautua keskeneräiseksi. Ja koska on kyse vapaaehtoistyöstä, ei ole lainkaan varmaa, että jostakin pikkumoduulista tulee ikinä valmista.

Alussa voi olla hankalaa sisäistää termistö, jota Drupalissa käytetään. Myöhemmin sama toistuu, jos ohjelmistoa ei käytä aktiivisesti: eri asetusten paikat tahtovat unohtua... Kuitenkin huonot puolet ovat pikkuruisia verrattuna siihen, kuinka nopeasti monipuolisen sivuston saa toimintakuntoon Drupalia käyttämällä!

Voiko Drupalia kokeilla jossakin?

Demo löytyy osoitteesta http://drupal.org

Miten saan Drupalin kotisivuilleni?

Tilaamalla sivutilan Nettipartiolaisilta, ks. Sivutilat .

Entä mistä saan apua sivuston ylläpitoon?

Kysymällä täällä foorumilla tai lähettämällä meiliä sivutilat (ät) partio.net. Etsimällä ohjeita Drupalin kotisivuilta drupal.org 

Onko muita samanlaisia julkaisujärjestelmiä kuin Drupal?

On, lukemattomia. Nettipartiolaiset valitsivat Drupalin, kun etsittiin helppokäyttöistä ja edullista partiotoimintaan soveltuvaa järjestelmää. Toinen suosittu, mutta hieman "vaativampi" avoimen lähdekoodin ohjelmisto on Joomla. Joomlan voi asentaa partio.nettiin itse tai ylläpidon avustuksella.