Olet täällä

Luo sisältöä

Luo sisältöä-navigoinnin takaa löytyy sivustollesi luotuja erilaisia julkaisumuotoja mm. Event,  Kuva, Page, Story ja Webform.
Voit myös luoda omia sisältötyyppejä esim. Uutiset. Oma sisältötyyppi on harkinnan arvoinen, jos haluaa tavallaan tallentaa ja käsitellä omaan tietokantatauluun tiettyjä asioita. Views-moduulilla voi luoda näkymiä ja listoja tietyistä sisältötyypeistä.

Esimerkkinä Page-sisällön luominen

Lomakkeen Otsikko-kenttä on sivun ylälaidassa näkyvä sivun otsikko.

Kun sisällön halutaan sijoittuvan, johonkin tiettyyn sisältöhierarkiaan avataan Valikon-asetukset. Hierarkia tarkoittaa, että luotava sisältö löytyy jostakin vasemman palstan valikosta. Valikon linkin otsikko-kentässä on se teksti, joka näkyy vasemmassa palstassa. Valikko-otsikko on kirjoitettava AINA erikseen, koska sivun varsinainen otsikko voi monesti olla pitempi ja sopimaton käytettäväksi valikossa. Yläkohta-pudotusvalikosta etsitään se valikon kohta, jonka alapuolelle hierarkiassa luotava sivu asettuu. Valikon alla sisällöt listataan otsikoiden aakkosjärjestyksessä ellei Paino-kenttään ole määritelty poikkeavaa tärkeysjärjestystä.

Sisältöä voi muotoilla tietyillä WYSIWYG-muokkaustyökaluilla, jotka ovat tuttuja jo Wordistä. (Edellyttää, että sivustolla on Wysiwyg-moduulit käytössä).

Kuvan lisääminen tapahtuu kuvakkeesta, jossa on sinisellä taustalla puu.

Kuvan voi joko linkittää toiselta sivustolta kirjoittamalla Image URL-kohtaan sen osoitteen tai lataamalla kuvatiedoston palvelimelle klikkaamalla ko. rivin päässä olevaa kuvaketta.

Kuvakkeesta aukeaa taas uusi ponnahdusikkuna. Siirrä-painikkeesta avautuu luukku, josta löytyy painike Selaa, jolla kuvatiedosto etsitään omalta koneelta ja sitten Siirrä-painikkeella kuva latautuu palvelimelle. Kun kuva on ladattu kliksautetaan Sijoita tiedosto-painiketta ja sen jälkeen Insert-painiketta, jolloin kuva tulee näkyviin Pagen Sisältö-kentässä. Huomasit varmaan, että samaa kautta löytyvät kaikki jo palvelimelle ladatut kuvat.

Wysiwyg-muotoilukuvakkeissa yksi on sisällön tiivistelmän (ingressin) ja vartalon väliin laitettava katkaisumerkki (painike pitää olla aktivoituna Wysiwyg-asetuksissa, että se näkyy). Hyödyllinen esim. uutisia kirjoittaessa, koska sillä voidaan määrittää, mihin saakka jutun sisältöä näytetään etusivulla.

Sisältö-kentän alla on joukko valikoita, joiden alta löytyy sisällön säätömahdollisuuksia.

Poista editori käytöstä -muuttaa sisällön HTML-koodimuotoon.

Syöttömuoto ei ole oleellinen useinmiten, koska Filtered HTML-moodi on usein riittävä ja turvallisin.

Version tiedot – kohdalla voidaan tallentaa versioita sisällöstä. Eli jos esim. halutaankin joskus palata aiempaan tai perua tehdyt muutokset. Tämän voisi säätää automaattiseksikin eli jos jotain muutoksia sisältöön tallennetaan jokaisesta muutoksesta tallentuu versio, johon voi palata.

Polkujen asetukset -kohdassa voidaan antaa kyseiselle sivulle selkokielinen osoite. Esim. drupal.partio.net/vuosi2012 Mikäli tätä ei tehdä, kone arpoo osoitteeksi jotakin. Tässä kohtaa on ollut ärsyttävä bugi: jos sivua muokkaa, pitää muistaa aina kirjata aliasosoitekin uudestaan.

Kommentoinnin asetukset mahdollistaa sisältösivukohtaisen määrityksen, voiko tätä kyseistä sisältöä kommentoida. Nämä on säädetty oletusarvoihinsa sisältötyypin asetuksissa.

Liitetiedostot-kohdassa sivulle voi liittää esim. PDF- tai Word -tiedostoja lataamalla ne palvelimelle omalta koneelta. Näkyvät sivun lopussa luettelona.

Julkaisutiedot-kohta täyttyy automaattisesti, mutta pääkäyttäjä voi täältä esim. sörkkiä sivun julkaisuaikaa, jos se halutaan joksikin muuksi kuin kyseiseksi hetkeksi.

Julkaisuasetukset-kohdassa olennainen on ehkä ”Näytetään etusivulla” eli mikä tahansa sisältö voidaan nostaa myös etusivulle näkyviin ja poistaa sieltä (jos siis sivuston etusivu on säädetty niin, että sisältöä voi sinne nostaa).

Lopuksi painetaan Esikatselu-nappulaa ja sitten, jos sisältö on OK, painetaan Tallenna-painiketta. HUOM! Mitään ei jää ”välimuistiin” tms. ellet paina Tallenna-painiketta eli kaikki katoaa, jos vaikka vahingossa suljet internet-selaimesi kesken kaiken.